Angloaraber i halvblodsaveln

Angloarabhingstar med prestation

Business SAAF 1102 och Fango In Blue ASVH 1277

Angloaraber i halvblodsaveln

 I AngloNytt nr 2 2008 skrev  Anders Vickman (tidigare ordförande i SAAF) en mycket uppskattad artikel om fullblod i varmblodaveln. Artikeln i sin helhet finns på www.angloarab.se men här är delen om just angloarabens roll i varmblodsaveln.


I stort sett så följer angloarabens relation till det ridna varmblodet det engelska fullblodets. Det är färre anglohingstar i den europeiska varmblodsaveln och de tillförs färre ston.


Ändå är det påtaligt hur främst Ramzes x, men också Inschallah x och Arlequin x (f 1963) tagit plats på den interanationella avelsscenen. Inschallah x med en lite bredare förvärvning och Arlequin x främst genom sonen Zeus (Nurzeus).


Inschallah x (bild nedan) har också han en högsta grad aktiv hingstlinje idag kanske främst representerad genom Zandor Z, vars första årgångar visat internationellt gångbar hoppkvalitet.


Zeus är också morfar till den enastående hopphästen Tinka´s Boy.


Inschallah xI första hand är det i Oldenburger aveln som använt anglohingstar, men också i Hannover har man medvetet sökt efter anglohingstar.Matcho x (f 1978) är en av dessa som lyckats väl i aveln. I franska stammar hittar man ofta Nithard x (f 1948) och han är morfar till Galoubet A sonen Quick Star som också i övrigt har en hög inblandning av angloarab på mödernet.


Quick Stars bästa avkomma torde vara Stella (Sprehe Stella) som under en period tillsammans med Meridith Michels Beerbaum var en av världens bästa hopphästar.


Den framgångsrike hopphingsten Carnutes (Equest Carnute) pappa Oberon du Moulin som är en son till Laudanum xx har ett anglomöderne med Nithard x i stammen.


Inom holsteineraveln är shagyaarabhingsten Bajar (f 1969) relativt framgångsrik med en egen hingstlinje via Baldini I och Boritas.


En spännande ung hingst i holstein är Hermes D´Authieux x (f 1995) som lämnat flera bra avkommor med en årgångsetta i O’Pif D’Ivraie på Fontainbleu som topp.


Hermes D´Authieux x är dubblad på Nithard x, har Rantzau xx på mödernet, liksom pappan till Inschallah x Isreal som morfars far.


Mamma Naiade är också mamma till Boule de Neige Jac som tävlat i World Cup med Rodrigo Pessoa och årets häst i USA Chipie de Cande, liksom ytterligare en topplacerad avkomma i Fontaine Bleu.


I svensk avel kan vi på mödernet tydligt se spåren efter Beach Boy och Swift två söner till Zeus som verkade några år i svensk avel, liksom Inschallah x genom Bourbon.


Lite modernare är Careful 1112 som har angloaraben Veritas x (f 1982) som morfar.


Veritas har i första hand använts inom angloaveln och är dubblad på Nithard x.

copyright lenagavert@anglo.se

Underlag till dessa sidor är hämtade från www.angloarab.se, avelsvärderingsunderlag för hingstarna och eget material.