Angloaraben i tävling

Angloarabhingstar med prestation

Business SAAF 1102 och Fango In Blue ASVH 1277

Angloaraben i tävling

 

Granskar vi de internationella tävlingsresultaten måste man tillstå att det är en förstaklassig sporthäst i samtliga ridsportgrenar och av detta skäl kan man  tala om att angloaraben är det förstklassiga fullblodet.


Sedan 1993 har  de länder som  har  angloavel och intresseföreningar för angloavel slagit sig samman i en organisation C.I.A.A., som från början var en sammanslutning, (Conférénce Internationale de l'Anglo-Arabe) för att få en gemensam definition på vad en angloarab är, blev.  såsmåningom  ett internationellt förbund för angloaraber, Confédération Internationale de l'Anglo-Arabe.

Syftet med C.I.A.A är att sätta rasen på kartan, skapa en internationell stambok för angloaraber som är ursprungsregistrerade i sina länders officiella angloarabföreningar för att  visa på hur bra angloaraben är på tävlingsbanorna.


Redan på unghäst-VM 2013  fälttävlan  kunde man  se resultatet av detta arbete då den franska anglo-arabstamboken kom på tredje plats efter KWPN och ISH i WBFSHs ranking för fälttävlan efter UnghästVM.


På fjärde plats ligger den franska halvblodsstamboken, SF, där man också kan se en hel del angloarabiska härstamningar bland annat i vinnaren i 7-års championat. En avkomma efter Sverige aktuelle Fango In Blue finns med bland deltagarna i UnghästVM i fälttävlan. Vi hoppas på fler som använder angloblod i fälttävlansaveln efter dessa fina framgångar.

copyright lenagavert@anglo.se

Underlag till dessa sidor är hämtade från www.angloarab.se, avelsvärderingsunderlag för hingstarna och eget material.